Za začetek je potrebno povedati, da ni prav nič slabega v tem, če si človek želi živeti sam. Morda je nekoč veljalo, da takšni ljudje niso sposobni partnerskega življenja in da je z njimi nekaj narobe. Danes jo to nekaj povsem običajnega. Človek, ki si želi več osebne svobode in posvečanje sebi ter rečem, ki ga veselijo, živi sam.

Takšna oseba še zdaleč ni asocialna, saj ima navadno veliko prijateljev, najverjetneje tudi podobno mislečega spolnega partnerja. Sliši se lepo in brezskrbno, a kljub temu obstaja nekaj slabosti tovrstnega življenja, o katerih pa nekaj več v nadaljevanju.

1. Finance in stroški

Vsekakor je ena večjih slabosti samskega življenja višji strošek le-tega. Partnerja si namreč delita strošek za najemnino stanovanja ali pa nepremičnino celo skupaj kupita, kar posameznik stori mnogo težje. Občasno na področju financ tudi zaškripa in takrat si partnerja priskočita na pomoč.

2. Pomanjkanje čustvene komunikacije

Lepo je imeti ob sebi partnerja, ki te razume in s katerim lahko razvijaš čustveno komunikacijo. Seveda ni vedno vse rožnato, a vendarle je prihod domov – v prazno stanovanje – tudi določeno breme za samsko osebo.

Še posebej lepi so večeri v dvoje, ko se v objemu dva pogovorita ali pa zgolj uživata v družbi drug drugega, pogledata skupaj kakšen film ali pa načrtujeta prihodnji dan.

3. Kaj pa, če …?

Še ena slabost samskega življenja zagotovo tiči v tistem delčku vprašanja, ki kljuva nekje v malih možganih. Kaj pa, če zbolim? Kaj pa, če ne bom zmogel iz postelje? Kaj pa, če …

Samsko življenje morda prinaša nekatere prednosti, vsekakor pa tudi slabosti, ki se pokažejo šele v trenutkih, ko se pojavijo tovrstna vprašanja. Sploh ni nujno, da se je kaj pripetilo. Že sama misel na to, da bi se lahko, je sama po sebi dovolj neprijetna.

4. Dražji dopust in potovanja

Samske osebe si prav tako želijo dopusta ali kakšnega potovanja. Je pa to v tem primeru vedno dražje kot skupaj s partnerjem. Enoposteljne sobe so redkost, zato je mnogokrat treba plačati dvoposteljno. Tudi aranžmaji za pare so mnogo bolj ugodni kot za tiste, ki potujejo sami.

5. Pogovor v težkih trenutkih

Morda se samskim smeji, ker jih nihče ne nadzira, počnejo, kar jih je volja, a tudi njim se pripeti trenutek, ko so slabe volje ali pa se znajdejo v težki situaciji. Takrat ni partnerja v bližini, na katerega bi se obrnili, mu potožili in prejeli kak dober nasvet ali toplo besedo.

Pogovor med partnerjema
Dobra stran partnerstva je tudi, da imate nekoga, s komer se lahko pogovorite.

Že res, da v teh primerih velikokrat pomagajo tudi prijatelji. A vendarle je partner tisti, ki je ob tebi dan in noč ter vedno pripravljen prisluhniti tvojim težavam.