Kaj je erekcija? Gre za otrdelost penisa, ko se mehka tkiva v penisu napolnijo s krvjo. Najpogosteje se pojavi med spolnim vzburjenjem, včasih pa se lahko zgodi tudi naključno. Kako dolgo traja erekcija, je različno od posameznika do posameznika, na čas trajanja erekcije pa vplivajo številni dejavniki.

Trajanje erekcije in njena kakovost se lahko razlikujeta glede na fizične in psihološke dejavnike, vključno s starostjo, stresom, zdravstvenim stanjem in zdravili. V tem članku vam bomo razložili, kako erekcije delujejo, kateri dejavniki vplivajo nanje in kako dolgo naj bi erekcija običajno trajala.

Kako delujejo erekcije?

Ste mislili, da je erekcija povsem preprost proces? Naj vam povemo, da ste se še kako motili, saj so erekcije zelo zapletene in nanje vplivajo številni dejavniki. Do erekcije pride, ko se poveča pretok krvi v penis, zaradi česar ta spremeni obliko in velikost.

Obstajajo tri faze erekcije:

  • Mehki ali ohlapni penis: To je “normalno” stanje penisa in se pojavi, kadar ni spolnega vzburjenja oz. draženja s pogledom, dotikom ali fantaziranjem. V tej fazi je pretok krvi v penis in iz njega enak.
  • Otekel penis: Spolna stimulacija povzroči, da možgani in živci spremenijo krvne žile in drugo tkivo penisa tako, da v penis priteče več krvi kot odteče. V tej fazi začne penis otekati.
  • Pokončen penis: Penis postane pokončen, ko se nadaljuje vizualna, namišljena ali stimulacija z dotikom. Možgani in živci še naprej pošiljajo več krvi v penis in omejujejo pretok krvi iz njega. Penis postane popolnoma pokončen, kar omogoča ročno stimulacijo, vaginalni, analni ali oralni seks.

Možno je tudi, da do erekcije pride brez znanega razloga. Erekcija se lahko pojavi ob ravno neprimernem času. V teh primerih lahko moški z določenimi gibi, na primer s prilagoditvijo hlač ali srajce, prikrije erekcijo.

Kako dolgo naj traja seks in erekcija?

Ni univerzalnega določenega časa za čas trajanja spolnih dejavnosti ali za to, kako dolgo mora penis ostati pokončen. Običajno lahko povprečna erekcija traja od nekaj minut do približno pol ure. Vendar se to lahko bistveno razlikuje zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na trajanje erekcije.

Omeniti velja tudi, da moški za dosego orgazma ne potrebuje erekcije. V nekaterih primerih ima lahko moški težave z erekcijo, ko slednje ne more ali pridobiti ali ohraniti. Fizični ali psihološki dejavniki lahko prispevajo k erektilni disfunkciji (ED) ali prezgodnji ejakulaciji (PE).

V drugih primerih ima lahko oseba dolgotrajno erekcijo, ki ni povezana s spolno aktivnostjo, kar je znano kot priapizem. Zdravila in poškodbe penisa lahko povzročijo priapizem, ki je lahko resno stanje zaradi nevarnosti trajnih poškodb tkiva.

Dejavniki, ki vplivajo na erekcijo

Različni dejavniki lahko povzročijo težave z erekcijo. Ti vključujejo:

  • utrujenost,
  • bolezni,
  • uživanje alkohola ali rekreacijskih drog,
  • nesamozavest,
  • napetost,
  • prepiri s partnerjem.