Mladost je norost, pravijo. Ko se mlad človek zaljubi, se vse iskri in poka od navdušenja. Z resnejšo zvezo pridejo nekoliko bolj resni časi, a še vedno mora biti prisotna ljubezen, občutek povezanosti. Seveda pridejo tudi nekoliko bolj črni dnevi, ko se med partnerjema zaiskri, a pomembno je, da jih s skupnimi močmi prebrodita.

Tudi to je namreč ljubezen in spoštovanje. Napak bi bilo razmišljati, da se v starosti vse spremeni in razmerje postane zgolj le še življenje pod isto streho do zadnjega dne. Tudi v jeseni življenja je potrebno še kako delati na partnerskem odnosu.

Ohranita mladostno navihanost

Prav nobenega razloga ni, da bi se starejši v svojem razmerju polenili in postali zagrenjeni. S partnerjem se še vedno lahko pošalita ali ušpičita kakšno zadevo, ki vama na ustnice izvablja nasmeh. Pomislite na to, kako sta se spoznala, kaj vaju je takrat najbolj povezovalo in kaj je bil ključ do tega, da sta do teh dni ostala skupaj.

Kaj hitro se vam bo posvetilo, česa vama morda v zadnjem času manjka in kako popestriti vajino razmerje. Starejši pari namreč nemalokrat zapadejo v začaran krog, v katerem se zdi, da jim ni treba vlagati več nobenih naporov v razmerje in le še pričakujejo, da bo vse ostalo kot dotlej. Rešitev je zagotovo razbitje monotonosti.

Razvajajta se

Zdravo razmerje je odvisno od več faktorjev, eden pomembnejših je zagotovo ohranjanje nekaterih navad iz mladosti. Nikar ne posedajta samo doma, ampak se občasno odpravita na kosilo ali večerjo. Lepi vikend izleti bodo prav tako naredili veliko dobrega.

Izkazovanje pozornosti se ne preneha s poroko. Partner bo vedno vesel kakšnega drobnega presenečenja v obliki darilca ali zgolj komplimenta, ki bo lepo pobožal srce in dušo. Če se poznata že celo življenje, še ne pomeni, da vama ni treba več povedati reči, ki jih imamo vsi za samoumevne.

Tudi spolnost je pomembna

Marsikdo zmotno misli, da starejši pari niso več spolno aktivni. To seveda ne bi moglo biti dlje od resnice, saj so nekatere raziskave na tujem pokazale, da je veliko parov v zrelih letih intimnih celo večkrat kot nekateri mlajši pari. Je pa res, da se v starosti pojavijo tudi določene težave.

Srečni so tisti, ki jih nimajo, a vendarle moška spolna moč z leti prične nekoliko upadati. Najbolj pomembno v tem primeru je, da partnerja ohranita odprto komunikacijo, se o vsem odkrito pogovorita in ne skrivata svojih težav za različnimi izgovori.

Ohranita dobro komunikacijo

Ko človek z nekom živi več desetletij, ima občutek, da sliši besede svojega partnerja, še preden ta odpre usta. Sčasoma se lahko zaradi tega primeri, da komunikacija zastane, skupno življenje pa postane nek enoličen vzorec vsakodnevnih pričakovanj in izpolnjevanja vedno enakih nalog.

Ohranita odprto komunikacijo, pogovarjajta se, raziščita nove teme in odprita takšne, ki vaju bodo zaposlile za dlje časa. Lotita se česa novega, naučita se početi reči, ki so bile morda do tega hipa za vaju znanstvena fantastika. Spremenita ritem življenja in si na ta način popestrita razmerje.