Partnerski odnos med dvema osebama je odnos, ki se gradi leta in leta ter vzdržuje celo življenje. Prav zato se pri parih, ki ta del zanemarijo, kaj hitro pojavijo težave, ki lahko vodijo vse do razhoda. Gre za zelo bolečo reč, še posebej če je v zgodbo vključen otrok.

Da bi bil partnerski odnos kvaliteten, zdrav in uspešen, je potrebno zanj primerno skrbeti. Ne gre zgolj za eno stvar, ki bo delovala kot lepilo in držala par skupaj. Potrebnih je kar nekaj različnih reči, med katere pa seveda sodita tudi spoštovanje in prilagodljivost. Preverite še spodnjih pet nasvetov.

1. Po rojstvu otroka ne zanemarita drug drugega

Mnogi pari, ki se znajdejo v težavah in pomoč poiščejo pri bližnjih ali celo pri zakonskem svetovalcu, trdijo, da so se odnosi močno spremenili, ko je na svet prišel njihov prvi otrok. Povsem normalno je, da ta prevzame primat in pozornost obeh staršev, a vendarle ne gre pozabiti tudi na ostale reči.

Odnos po rojstvu otroka
Partnerja tudi po rojstvu otroka ne bi smela zanemariti en drugega.

Partnerja se morata tega zavedati in zavestno delati na tem, da ostaneta povezana in naklonjena drug drugemu. Navkljub skrbi za otroka je še vedno čas za oseben stik, za izkazovanje ljubezni in intimo. Morda je v tistem času mamica nekoliko bolj občutljiva in ima težave s samopodobo. Prav tu ključno vlogo opravi moški, ki ji da vedeti, da je v njegovih očeh še vedno lepa in privlačna.

2. Ne pozabite na razvajanje

V vseh nas je nekaj želje po razvajanju. Seveda ne ves čas, a vendarle na vsake toliko godi, če te nekdo razvaja. V partnerskem odnosu se sčasoma na to kar malo pozabi, zato je eden izmed receptov za krepitev le-tega zagotovo tudi ta del. Obdarujta drug drugega, pojdita na kakšno kosilo, večerjo, privoščita si vikend oddih samo zase.

3. Popestrite spolno življenje

Kadar se v partnerskem odnosu omenja lepilo, ki dva drži skupaj, seveda ne gre mimo spolnosti. Prav ta je eden ključnih elementov za zadovoljstvo obeh partnerjev kot tudi (mnogokrat) razlog za težave in ločitve.

Če menite, da vajin odnos na tem področju šepa, ga popestrite. Spremenite kaj v spalnici, odpravita se v erotično trgovino (lahko kar prek spleta) in si omislita kakšne igračke za razvedrilo. Včasih je dovolj že erotično perilo ali novo okolje.

4. Prisluhnita si

Z leti postaja partnerski odnos kar nekako monoton in zdi se, da tako pač mora biti. V resnici pa partnerja globoko v sebi drug drugega pogrešata. Če to stanje traja predolgo, se lahko pojavi želja po nečem novem, kar pa obeta težave.

Raje se zazrita drug drugemu v oči in poiščita tiste iskrice, ki jih že dolgo pogrešata. Pogovorita se o čem zabavnem, dovolita si biti otročja, nagajiva. Nasmejta se, zaupajta si kakšne intimne misli in se pogovorita o vsem. Poslušajta drug drugega.

5. Načrtujta

Čeprav sta skupaj že nekaj časa, pa to ne pomeni, da ni časa za načrtovanje. Omislita si nov skupen projekt, pomislita na naslednji dopust ali obnovo doma. Načrtujta, zbirajta dobre ideje in pripravita seznam opravil, ki si jih nato pošteno razdelita.