Že dolgo velja fama, da lahko (predvsem moškim) v poznejših letih pri seksanju odpove srce. Pa vendar, ali lahko spolni odnos res pvozroči, da naše srce preprosto preneha utripati? Zadnje študije pravijo, da kljub temu, da je to res možno, se to dejansko zgodi bistveno manj pogosto, kot bi si mislili.

Najnovejša raziskava je zajemala kar 4.500 ljudi, ki so preživeli težave s srcem oz. nenadno prenehanje delovanje srčne zaklopke. Konkretno je bilo delo osredotočeno na primere, ko je srce prenehalo biti zaradi srčne električne aktivnosti v povezavi s fizičnimi napori. Med vsemi navedenimi primeri jih je bilo manj kot 0,75 odstotka, ki so težave izkusili med ali takoj po spolnem odnosu.

Ta študija je bila sicer prva, ki je raziskovala spolno aktivnost kot potencialni razlog za nenadno odpoved srca, trdi medicinska stroka. Izsledki so bili sicer javnosti prvič predstavljeni na Mednarodnem združenju za srčne boleni v ameriškem mestu New York. Kasneje so bili seveda objavljeni tudi v različnih publikacijah, ki so posvečene boleznim srca in ožilja.

Dr. Samuel Connor, svetovno priznani ekspert na področju delovanja srca iz ZDA pravi:

“Vsekakor drži, da je zastoj srca izjemno resna zdravstvena težava, ki v večini primerov žal pomeni smrt bolnika. Vseeno pa smo z raziskavami pokazali, da je možnost za te težave med samim spolnim odnosom mikrokopsko majhna.”

Tekom raziskave pa so znanstveniki iz podatkov izluščili še eno zanimivo številko. V redkih primerih, ko so srčni zastoj lahko neposredno pripisali spolnemu odnosu, so bili to skoraj brez izjeme moški. Konkretno, kar v 94 % primerih je srce ponagajalo prav – moškemu. Povprečna starost osebe, ki je doživela težave s srcem med spolnim odnosom, je sicer 60 let.

Potrebno pa je opozoriti, da zdravniki ob izvedbi raziskave v zakup niso vzeli dejstva, da ima lahko oseba že obstoječo srčno težavo. To je bilo “spregledano” namenoma, saj tudi v resničnem življenju pogosto ne vemo, da ima kdo srčno težavo. Tako se je ohranila t.i. integrireta vzorca, če se strokovno izrazimo, s čimer so tudi rezultati bolj natančni.

Raziskava je odkrila pa tudi drugo, nekoliko manj vzpodbudno dejstvo. Kljub temu, da je pri večini srčnih težav tekom seksa seveda bil neposredno prisoten partner bolnika, je bilo samo v tretjini primerov izvedeno oživljanje oz. reanimacija.

Tipično velja, da je potrebno ljudem s srčno težavo nuditi pomoč vse do prihoda rešilca. Slednje pa kaže na to, da smo ljudje v povprečju zelo slabo izobraženi v zvezi s tem, kako pomembno je, da znamo nuditi ustrezno pomoč v takih situacijah. Strokovnjaki namreč pravijo, da se s pravilno pomočjo na licu mesta možnost za okrevanje brez posledic zelo, zelo poveča.