Reklama, ki je promovirala plenice, je bila montaža divjih živali z njihovimi dojenčki. Tu je bila zebra, ki je ponosno stala ob svojem žrebetu, tukaj je bil pingvin, ki je ščitil svojo punco, in tako naprej. Rod Stewart je v ozadju igral “Forever Young”. Deset sekund – prav takrat, ko je mama slonica ovijala rilec okoli svojega malega slončka, sem začela jokati. Dejanske solze.

Sem omenila, da sem bila takrat noseča osem mesecev? Dejstvo je, da lahko nosečnost močno vpliva na čustva, ki se spreminjajo vsako minuto.

Zakaj drama? Krivite porast hormonov v nosečnosti. Strokovnjaki so odkrili povezavo med nivoji hormonov in nevrotransmiterji možganov – zlasti serotoninom, kemikalijo, ki uravnava razpoloženje. Obstajajo nekatere ženske, ki so bolj občutljive na te rastoče hormone, no, večina žensk v nosečnosti.

Tudi srečne ženske, noseče ali ne, katerih razpoloženje ni pod vplivom rastočih hormonov, se še vedno soočajo z izzivi, ki lahko vplivajo na čustva. Razmislite, kako se počutite, ko ste utrujeni, ko se ne počutite udobno ali ko ste pod stresom zaradi velike življenjske spremembe. Redka je ženska, ki gre skozi nosečnost, ne da bi se spopadla s temi izzivi! Nosečnost je kot vožnja na najhujšem vlagu groze (ne vzemite tega dobesedno, pravim samo, da se vedno vse vrti, je obrnjeno navzgor in navzdol.).

Prvo trimesečje:

Vsaka ženska, ki je kadarkoli pogledala pozitiven test nosečnosti, vam bo povedala: To je trenutek, ki poseže globoko v srce. Lahko je zastrašujoče ali vznemirljivo, lahko je čudovito ali pa na to niste pripravljeni. Tukaj se zgodba začne.

  • Zdravo, Hormoni!

Ironično, ti rastoči hormoni so najboljši prijatelj nosečnice – in življenjske dobe njenega otroka. Človeški horionski gonadotropin ali hCG (ki se v prvem trimesečju močno dvigne, nato se spusti in izloči približno po štirih mesecih) ohranja zarodek trdno vsajen v maternično sluznico. Progesteron in estrogen (ki se povečujeta skozi vseh devet mesecev) pa pomagata ohranjati nosečnost in povzročata nastanek hranilnih žil.

Ta hormonska bomba, ki je tako koristna za otroka, je včasih zelo težka za nosečnice. hCG lahko na primer povzroči jutranjo slabost, estrogen in progesteron pa sta pogosto povezana z razpoloženjem.

Pogosto počitek ni možnost, še posebej, če skrbite za starejše otroke. In ko noseče matere ne čutijo veselja, ki so si ga predstavljale, se lahko zaradi tega počutijo krive ali pa mislijo, da je z njimi nekaj narobe. Ni. Najbolj pomembno je, da ima nosečnica možnost, da si odpočije. In vemo, da je 99,9 odstotka žensk, ki so imele otroke, doživelo podobne stvari, kot jih čutite vi, ki to berete.

  • Izguba nadzora

Jaz sem bila ena tistih žensk, ki je načrtovala nosečnost, nisem pustila da se to kar zgodi, zaradi opustošenja, ki bi ga z nepričakovano nosečnostjo lahko povzročila v svoji karieri. Vedno sem bila odlična pri upravljanju svojega časa. Toda ko sem zanosila, sem bila prisiljena zmanjšati delovno obremenitev. Bil sem na milost in nemilost prepuščena mojemu telesu – občutek izčrpanosti, slabost in nezmožnost jasnega razmišljanja in reagiranja.

“Dokler niste noseči, ne morete povedati, kako enostavno ali težko bo za vas. In če imate občutek, da imate nadzor nad svojim življenjem, je nepredvidljiva narava nosečnosti lahko grobo prebujanje. Nenadoma razmišljate: Kaj še nisem pripravljena?”

Očitno bi morale bodoče mamice po svojih najboljših močeh opustiti težave, ki jih ne morejo nadzorovati. Spite toliko, kot le lahko. Sporočite bližjnim svoje potrebe. Uporabite njihovo ponujeno podporo.