Drugo trimesečje:

Aleluja! Drugo trimesečje ponavadi olajša jutranjo slabost in druge simptome. (hCG se je izenačil, progesteron in estrogen počasi naraščata.) Začeli ste dobivati trebušček in deliti svoje srečne novice z več ljudmi. Večina mater se strinja: Občutek prve brca vašega otroka – še en mejnik drugega trimesečja – je nepopisno veselje.

  • Stresni testi

Medtem ko letite visoko, si morda ne boste predstavljali, da bi lahko padli na kamnita tla. In morda ne boste. Ampak ne bodite presenečeni, če se to zgodi, ker se zdaj srečujete s potencialnimi sprožilci stresa.

Med 15. in 17. tednom se lahko odločite za krvni test, ki ocenjuje stopnjo tveganja vašega otroka za določene prirojene okvare, kot je Downov sindrom. Če rezultati – ki niso nikoli natančni – pokažejo višje tveganje od povprečja, se boste morali odločiti, ali boste izvajali amniocentezo ali CVS (vzorčenje horionskih vilic). Ti testi povzročijo tveganje, vključno z možnim splavom.

  • Napetosti v odnosu

Sama nikoli nisem predvidevala pritiska, ki ga je prinašalo bližnje starševstvo na mojo zvezo. Prestrašila sem se, koliko teže pridobivam. Počutila sem se ranljivo in neprivlačno. Moj mož ni bil ravno neobčutljiv, a me prav tako ni vzpodbujal in govoril, kako sem lepa. In ko je moj trebuh začel štrleti, sva prenehala seksati. Vedela sem, da me mož še vedno ljubi, Ampak počutila sem se tako nepovezano z njim – prav, ko sem ga najbolj potrebovala.

Veliko moških zamuja znake v oddelku za občutljivost. Vsa razmerja gredo skozi bolečine in za moške ter ženske je značilno, da ta izredni življenjski dogodek, nosečnost, predelujejo na različne načine. Tudi spolno zatišje je tipično. In na koncu ne pozabite, nosečnost je le začasno stanje.

Kar se tiče pridobivanja telesne teže v nosečnosti, je to še ena zelo razširjena skrb. Vaš zdravnik lahko nenamerno še poslabša stanje, tako dam zapove, da lahko pridobite le določeno količino teže. Preprosto skuša s tem omejiti tveganje za bolezni, kot je diabetes. Resnica je, da nekatere ženske pridobijo veliko veliko teže, a naj vam povemo, da se večina žensk ob pravilni prehrani in vadbo po porodu kmalu vrne na normalno težo.

Tretje trimesečje:

Samo še nekaj mesecev ste pred tem, da spoznate svojega otroka! Če ste kot večina žensk, komaj čakate. Žal je to točno to, kar lahko storite. Čakate.

  • Utrujenost od utrujenosti.

Ali ni ironično? V zadnjih nekaj mesecih nosečnosti ste na najtežji in najbolj neprijetni teži. Oslabljeni ste in prikrajšani za spanje, in hormoni, ki se mešajo ​​z vašim razpoloženjem, zdaj resnično poplavljajo vaš sistem. Jeza v vas se dviga, ko neznanci začnejo “božati” vaš trebuh in sorodniki pridejo na plano s številnimi neželenimi nasveti.

Poleg tega ne pozabimo, da, ko se bližamo rojstvu otroka, lahko to povzroči velik strah.

V zadnjem mesecu nosečnosti so ravni estrogena in progesterona najvišje. Pričakuje se, da boste imeli nihanje razpoloženja. To je čas, ko morate najbolj poskrbeti zase in ne samo poskušati dokazati nekaj sebi ali svoji družini. In če ste utrujeni, pojdite v posteljo. Morda ne boste mogli spati več ur zapored, vendar je tudi malo spanja boljše, kot nič spanja.

Počakajte. Vožnja je skoraj končana. In začela se bo nova vožnja. Dobrodošli v materinstvo!

  • Izpostavljenost stresu.

To je dvorezni meč. Če ste nagnjeni k anksioznosti, vas bo verjetno skrbelo za zdravje vašega otroka. Ampak ali bi lahko stres sam poškodoval vašega otroka?

Verjetno ne, v večini primerov. Skoraj vse nosečnice skrbi. Biti brez skrbi je nenavadno! Toda če v tako veliki stiski, da to ovira vašo sposobnost delovanja, je to druga stvar. Leta 20016 je študija ugotovila, da so ženske z visoko stopnjo stresnega hormona kortizola v zgodnji nosečnosti trikrat bolj verjetno splavile kot ženske z normalno ravnjo hormona.