Sposobnost, da tvegamo s tem, da stopimo izven območja udobja, je glavni način, na katerega rastemo in se razvijamo kot oseba. Vendar se pogosto bojimo narediti prvi korak, ker se bojimo razočaranj.

V resnici pa cona udobja sploh ni neko posebno udobje, gre samo za strah. Pomembno se je rešiti verig strahu, da pridete iz te svoje cone udoja. Ko boste to storili, boste spoznali, da uživate v procesu prevzemanja tveganj in v tem procesu rastete, kot smo že prej povedali, razvijate se kot človek.

Tukaj je 10 načinov, s katerimi boste lahko izstopili iz svojega območja udobja in se približali uspehu:

  1. Spoznajte, katere stvari so izven vaše cone udobja

Katere so stvari, za katere verjamete, da jih je vredno narediti, vendar se jih bojite narediti zaradi možnosti razočaranja ali neuspeha? Narišite krog in napišite te stvari izven kroga. Ta postopek vam ne bo omogočil le, da boste jasno prepoznali svoje nelagodje, temveč tudi vaše “udobje”. V krog napišite svoje trenutno udobje, življenje v katerem živite.

  1. Naj bo jasno, kaj hočete premagati, kaj je tisto, česar se bojite narediti

Napišite seznam neprijetnosti in se poglobite vanj. Ne pozabite, primarno čustvo, ki ga želite premagati, je strah. Kakšen je ta strah za vsako situacijo v vašem življenju? Bodite zelo specifični. Se bojite biti okoli ljudi in v družabnih situacijah? Zakaj? Je to zato, ker ste negotovi glede zvoka svojega glasu? Ste negotovi glede svojega izgleda? Ali se bojite, da vas bodo ignorirali?

  1. Začnite se prijetno počutiti glede nelagodja

Eden od načinov, da izstopite iz svojega območja udobja je, da ga dobesedno razširite. Naj bo cilj, da se trenutno izognete begu od občutka nelagodja. Ostanimo pri temi srečanja z ljudmi v družabnih okoljih. Če se začnete počutiti malo panično, ko se pogovarjate z osebo, ki ste jo pravkar spoznali, poskusite z njo ostati malo dlje, kot bi bili običajno, preden se umaknete nazaj v svojo cono udobja. Če ostanete dovolj dolgo in boste to vadili dovolj pogosto, bo postalo manj neprijetno.

  1. Glejte neuspeh kot na učitelja

Mnogi od nas se tako bojijo neuspeha, da bi se raje odpovedali vsem svojim sanjam, kot pa stopili izven cone udobja.  Sposobni ste spremeniti svoje življenje, samo nehati se morate bati! Začnite gledati neuspeh kot svojega učitelja. Kaj ste se naučili iz izkušenj? Kako lahko vzamete to lekcijo v svojo naslednjo pustolovščino, da povečate vaše možnosti za uspeh?

Mnogi zelo uspešni ljudje so doživeli neuspeh, preden jim je uspelo.

  1. Majhni koraki so ključ do uspeha

Ne poskušajte skočiti izven območja udobja, boste verjetno preobremenjeni in boste skočili nazaj in še dlje ostali v tej coni udobja. Naredite majhne korake proti strahu, ki ga poskušate premagati. Če je vaš strah govoriti v javnosti, pa bi to želeli, sprejmite vsako priložnost, da da govorite pred manjšimi skupinami ljudi. Lahko to poskusite tudi z družino in prijatelji.

  1. Družite se s tveganjem

Tega koraka nič ne more nadomestiti. Če želite postati nekaj boljšega, se morate začeti družiti z ljudmi, ki delajo, kar želite, in jih posnemati.  Skoraj neizogibno bo njihov vpliv začel vplivati ​​na vaše vedenje.

  1. Bodite iskreni s seboj, ko se poskušate izgovarjati

Ne recite »Oh, zdaj nimam časa za to.« Namesto tega bodite iskreni in recite »Bojim se to storiti«. Ne bodite jezni nase, bodite pa pošteni. Tako boste v boljšem položaju, da se soočite s tem, kar vas resnično moti in povečate vaše možnosti za napredovanje.

  1. Ugotovite, kako vam bo koristil korak iz cone udobja

Kaj bo zmžnost javnega nastopanja pomenila za vašo osebno in profesionalno rast? Upoštevajte potencialne koristi nečesa, česar se bojite, kot motivacijo za zmanjševanje strahu.

  1. Ne jemljite se preveč resno

Naučite se smejati, ko delate napake. Prevzemanje tveganja bo neizogibno vključevalo neuspeh in nazadovanje, zaradi česar se boste sami sebi na trenutke zdeli neumni, neumni pa se boste zdeli tudi drugim. Bodite veseli, da dajete možnost drugim, da se zabavajo.

  1. Osredotočite se na zabavo

Uživajte v procesu izstopanja iz vaših varnih meja. Uživajte v zabavi odkrivanja stvari o sebi, ki jih prej niste vedeli.

Končne misli

Najverjetneje se bo najprej zdelo zelo strašno, da boste izstopili iz svojega območja udobja. Ampak, kot smo rekli, ni vam treba takoj izskočiti iz svojega območja udobja, lahko postopoma delate otroške korake. Ko se počasi pomikate mimo vašega območja udobja, se boste počutili bolj sproščeno glede novih stvari, ki se vam zdijo tako nevarne.

Naredite prvi korak in prepričani smo, da boste uspeli!