Ognjeni in nevarne so, ali pa so malce klovenske in šibke. Nedolžne so v javnosti, vendar so divje v spalnici. Nimajo duše, zato bodo ukradli vašo. Seznam mitov in stereotipov o rdečelaskah je dolg in kaže, v kolikšni meri so stigmatizrani ljudje s tem edinstvenim fenotipom.

Ampak, kot se je izkazalo, imajo ljudje z rdečimi lasmi resnično poseben sklop atributov, ki jih blondinke in rjavolaske nimajo. Medtem ko so nekatere od njih nekoliko predvidljive, so drugi vidiki resnično zanimivi, včasih celo čudni.

Torej, kaj je tako posebnega pri naših rdečelih prijateljih? Kaj je tisto, zaradi česar so njihovi lasje tako rdeči in njihova koža tako bleda? Kakšne skrivnosti se nahajajo v njihovih

telesih? Za vas smo pripravili seznam zanimivosti o rdečelaskah in rdečelascih, če vas zanima, berite naprej.

  1. Rdeči lasje so v bistvu mutacija

Biti rdečelaska ni isto kot biti blondinka ali črnolaska, pravijo znanstveniki. To pa je zato, ker so rdečelaske drugačne na genetski ravni, kar je lahko razlog, da je tako težko ponarediti takšen gen, vsaj prepričljivo. Pravzaprav imajo rdečelaske specifično mutacijo na genu MC1R, glede na raziskave Nacionalnega inštituta za zdravje. Zdaj lahko poveste vsem svojim rdečelim prijateljem, da so legitimni mutanti.

Torej, kaj počne ta mutacija, kaj se zgodi, da se nekdo rodi z rdečimi lasmi in svetlo poltjo? Na kratko, poveča se količina rdečega pigmenta (feomelanina), ki ga imajo rdečelasci, in zmanjša se količina temnejšega pigmenta (eumelanina). To povzroča, da imajo rdečelaske bledo kožo, pege, bledo obarvane oči in seveda rdeče lase. Zato morajo biti rdečelaske na soncu previdne, saj so zaradi pomanjkanja eumelanina bolj občutljive na sončno svetlobo.

  1. Rdečelask je 2 odstotka

Verjeli ali ne, rdečelaske predstavljajo le dva odstotka prebivalstva po vsem svetu, glede na raziskave. Pogostejše so v krajih, kot sta severna in zahodna Evropa, kjer rdečelaske predstavljajo višji odstotek prebivalstva. Tako so rdečelaske redka pasma, ki je precej presežena z rumeno rjavimi člani naše vrste.

Glavni razlog, zaradi katerega so rdečelasci tako redki, je v tem, da je to recesivna lastnost. To pomeni, da morata biti oba starša nosilca gena, da bi se otrok rodil rdečelasec. Vendar še to ni gotovo, zato so včasih lahko rdečelasci nepričakovano presenečenje.

Če ste rdečelaska z modrimi očmi, ste še redkejši. Razlog? Modre oči so tudi recesivni gen.

  1. Rdečelasci predstavljajo 30% televizijskih oglasov

Čeprav predstavljajo rdečelaske le majhen del svetovnega prebivalstva, so zelo zastopane v televizijskih oglasih, je pokazala študija, ki jo je izvedla družba za analizo družbenih in tradicionalnih medijev.

Natančneje, med urami gledanja televizije, se je ugotovilo, da je 30 odstotkov oglasov vključevalo vsaj eno osebo z rdečimi lasmi. Pri tem moramo povedati, da je dvakrat več žensk, kot moških. Ko pa iz enačbe odstranite oglase brez moških, je odstotek rdečelask do 33 odstotkov.

Zakaj so rdečelaske v toliko oglasih? Nekateri špekulirajo, da so super fotogenične. Drugi opozarjajo na pozitivne učinke rdeče barve na naše telo.

  1. Vse rdečelaske nimajo svetle polti

Ko zaprete oči in si predstavljate, kako izgleda rdečelaska, ali vidite nekoga z dolgimi, ravnimi lasmi in super bledo kožo, kot je Nicole Kidman? Morda pa si celo pričarate slike princa Harryja na njegov poročni dan. Vsekakor znani rdečelasci dobijo veliko pozornosti za svoj edinstven videz.

Ampak to ne pomeni, da so vsi rdečelasti ljudje kavkaški z lepimi, ravnimi lasmi. Pravzaprav vam ni treba biti beli, da bi sploh imeli otroka rdečelasca. Niso torej vsi rdečelasci svetlopolti. Znano je, da lahko najdete rdečelasce po vsem svetu. V članku je genetik s Stanfordske univerze, dejal: “Rdečelasci na Karibih in v Afriki so večinoma posledica migracij ali pretoka genov.” Torej je rdečelasega gena v bistvu za izvoz na teh območjih. Fascinantno!

  1. Rdečelasci so bolj dovzetni za bolečino

Mutacija na genu MC1R, ki daje rdečelascem edinstveno barvo, ne vpliva samo na način, kako izgledajo. Rdečelasci poleg svojega unikatnega izgleda tudi čutijo bolečino in se odzovejo na analgetike drugače kot blondinci, rjavolasci in črnolasci.

Prvič, rdečelaske so bolj občutljive na določene vrste bolečine (toplotna bolečina, o kateri bomo razpravljali kasneje), glede na študijo Nacionalnega inštituta za zdravje. Poleg tega je študija tudi ugotovila, da so rdečelaske bolj odporne na lidokain, lokalni anestetik. Poleg tega potrebujejo več anestetika na operacijski mizi, glede na drugo študijo. Zato rdečelaske ne lažejo ali so dramatične glede bolečin v medicinskih in zobozdravstvenih postopkih – pravzaprav so oživčene malo drugače, znanost pa to dokazuje!